Belastingdienst loopt honderden miljoenen mis

De Belastingdienst behandelt iedere aangifte. Daarbij merkt de instantie een deel van de aangiftes aan als risicovol; het betreft aangiftes die – om wat voor reden dan ook – extra gecontroleerd moeten worden. Wegens personeelstekort stapelt het aantal risicovolle aangiftes dat nog gecontroleerd moet worden zich op. De fiscus wil zo’n 20.000 aangiften uit 2016 alsnog goedkeuren – zónder die extra check.

Eind 2018 lag er nog een kwart miljoen aangiftes op controle te wachten. Het betreft aangiftes voor de winstbelasting 2016, voornamelijk van midden- en kleinbedrijven. Ondernemers die geld lenen van hun eigen vennootschap, aangiften van stichtingen en verenigingen, of van ondernemers die emigreren naar het buitenland; allemaal voorbeelden van situaties waarin de Belastingdienst graag een extra oogje in het zeil houdt.

Werk stapelt op

Het aantal ondernemers in Nederland groeit, terwijl de hoeveelheid personeel bij de Belastingdienst – mede dankzij de riante vertrekregeling – sterk is afgenomen. U begrijpt: ook het aantal aangiftes uit 2017 stapelt zich al op. Daarom is de Belastingdienst van plan een groot deel (90 procent) van de risicovolle aangiftes te accorderen. Zonder de extra controle dus. En dat terwijl een onjuiste aangifte gemiddeld ruim 10.000 euro kan opleveren voor de fiscus. Volgens een inschatting van dagblad Trouw – op basis van een intern document van de Belastingdienst en gegevens van de Algemene Rekenkamer – loopt de staatskas honderden miljoenen belastinggeld mis door de risicovolle mkb-aangiften ongezien goed te keuren.

Nooit alles gecontroleerd

In 2015 en 2016 controleerde de fiscus ongeveer 25.000 aangiftes winstbelasting van het mkb, nog eens 25.000 aangiftes werd bestempeld als ‘risicovol’. Volgens de Belastingdienst werd nooit het volledig aantal risicovolle mkb-aangiftes gecontroleerd, maar volgens de Rekenkamer zou er tussen 2008 en 2011 slechts drie tot zeven procent zijn blijven liggen. Om een vergelijkbare situatie in de toekomst te voorkomen, is ondertussen de risicoselectie al aangepast. Er worden in het vervolg dus minder dossiers als risicovol aangemerkt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *