19429831_s

 

Een belastingadviseur of fiscalist is een deskundige op het gebied van belastingen, die mensen en bedrijven adviseert met betrekking tot belastingen, en in veel gevallen ook hun belastingaangifte verzorgt.

In het uiterste geval staat hij zijn klanten ook terzijde bij procedures voor de belastingkamer van de rechtbank, het Gerechtshof, de Hoge Raad der Nederlanden of het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg. Belastingadviseurs hebben meestal een fiscaal-juridische of fiscaal-economische achtergrond en werken nauw samen met accountants of advocaten.

Niet beschermd

In Nederland is de belastingadviseur in tegenstelling tot de advocaat geen beschermd beroep. Iedereen kan bij wijze van spreken een belastingadviespraktijk beginnen. Veel adviseurs zijn echter wel lid van de belangrijkste beroepsorganisaties: Register Belastingadviseurs of de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Verschillende beroepsorganisaties

Administrateurs zijn veelal lid van de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en Accountants van de wettelijk gereguleerde instituten behoren bij het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA) of de Nederlandse Orde van Accountants-administratieconsulenten (NOVAA).

Accountants van de niet wettelijk gereguleerde instituten sluiten zich vaak aan bij het Nationaal Instituut Belasting- en Bedrijfsadviseurs (NIBA), de Samenwerkende Registeraccountants en accountants-adminstratieconsulenten (SRA) of de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB).

Opleiding

Belastingadviseurs worden opgeleid op Mbo-niveau in boekhouding en bedrijfsadministratie en op HBO-niveau in fiscale economie, accountancy, bedrijfseconomie en fiscaal recht.

Na het voltooien van een opleiding op hbo-niveau volgen belastingadviseurs vaak een opleiding via het Register Belastingadviseurs/de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs en/of de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Lees meer over: