shutterstock_63830410

 

Een boekhouder verzorgt de administratie van één of meerdere ondernemingen of zelfstandigen.

Een boekhouder doet ander werk dan een accountant. Een boekhouder beperkt zich tot samenstellende werkzaamheden, terwijl de accountant een verklaring mag afgeven die iets zegt over de betrouwbaarheid van de gegevens. Bij controleplichtige bedrijven of instellingen is een accountant bij wet verplicht, of wordt soms door belanghebbenden geëist. Een boekhouder mag deze verklaring niet afgeven. Het is dus zo dat een accountant wel alle werkzaamheden van een boekhouder mag doen, maar op dit punt dus niet andersom.

Soms alleen, soms een afdeling

In veel bedrijven in het midden- en kleinbedrijf bestaat de administratieve organisatie uit één enkel persoon. Deze verantwoordelijke – soms bijgestaan door een vol- of deeltijdse medewerker voor (delen van) het inboekwerk – is volledig verantwoordelijk voor de gehele administratie. Bij grotere bedrijven werkt de boekhouder onder leiding van de financial manager of controller. De allergrootsten hebben een interne accountantsdienst.

Wat de boekhouder doet

De werkzaamheden bestaan vooral uit het boeken en verwerken van alle gegevens, debiteurenbeheer en crediteurenbetalingen, maar daarnaast ook rapportages en de meeste belastingaangiftes. Bedrijven of instellingen van enige omvang hebben hiervoor een fiscaal jurist in dienst of besteden het uit aan een belastingadviseur.

Een boekhouder heeft meestal een diploma vier niveau (administrateur) – of hbo-niveau (bachelor). Andere typische diploma’s voor boekhouders zijn:

  • Associatie diploma’s
  • Praktijkdiploma Boekhouden
  • Moderne Bedrijfsadministratie 

Geen wettelijke regeling, wel waarborgen

In principe kan iedereen zich echter boekhouder of administratiekantoor noemen, omdat er geen wettelijke regeling voor bestaat. Dit in tegenstelling tot accountants die een post hbo- of wo-opleiding moeten hebben gevolgd en zich via een openbaar register hebben te houden aan gedrags- en beroepsregels. Bovendien moeten zij zich voortdurend (verplicht) blijven bijscholen. Sommige boekhouders proberen zich te onderscheiden door aansluiting bij een beroepsinstelling.

Lees meer over: