Schenkbelasting

Een schenking geven of krijgen: hoe zit het met de belasting?

Heeft u wat saldo op de bank staan en wilt u daar wat mee? Denkt u erover om uw (klein)kinderen een financieel steuntje in de rug te geven, een vriend of familielid uit de brand te helpen of wilt u een bedrag aan het goede doel geven? Dat kan uiteraard, maar fiscaal zijn daar wel wat voorwaarden en regels aan verbonden. Na het lezen van dit artikel weet u precies wat kan en wat mag, en hoe het zit met schenkbelasting.

 Het Burgerlijk Wetboek definieert een schenking – of gift – als volgt:

Iedere handeling die er toe strekt dat degene die de handeling verricht, een ander ten koste van eigen vermogen verrijkt.

De schenker ziet dus zijn vermogen slinken – dat wordt ook wel ‘verarming’ genoemd – met de bedoeling dat de ontvanger daar rijker van wordt, of anderszins een voordeel aan heeft. Waarom de schenker zijn of haar vermogen met iemand anders deelt, is daarbij niet van belang. Een schenking kan dienen als cadeau, om iemand mee te helpen, of u bereidt zich voor op een situatie waarin u er zelf niet meer bent.

Verschillende vormen van schenking

De ene schenking is de andere niet. De meest voor de hand liggende variant van de schenking is het schenken van geld; contant of via een bankoverboeking. Een girale schenking is altijd aan te bevelen, een overschrijving van bank naar bank is namelijk altijd terug te vinden en dat is bruikbaar als bewijslast voor de fiscus. Een schenking in natura is ook mogelijk, denk daarbij bijvoorbeeld aan het schenken van een auto of een (duur) kunstwerk. Bij een schenking in natura schrijft u het object van uw naam over op de naam van de naam van de ontvanger. Een derde optie is een ‘papieren schenking’. Dit is een oplossing voor een situatie waarin u niet direct geld wilt of kunt schenken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het geld in beleggingen zit, of als de schenker bij leven nog wil blijven beschikking over het vermogen. Een schenking op papier legt u vast bij de notaris. Het geld kan, tenzij u zelf anders bepaalt, pas opgeëist worden bij overlijden.

 Belastingregels voor schenkingen

Wanneer u een bedrag wilt schenken aan iemand anders, krijgt u beide te maken met de belastingregels voor schenkingen. Iedere belastingplichtige moet namelijk inkomsten en uitgaven kunnen verantwoorden. Het is dan ook aan te bevelen om schenkingen schriftelijk vast te leggen, bijvoorbeeld bij een notaris. Zo kan er achteraf ook geen onduidelijkheid ontstaan over de aard van de overboeking (schenking of lening). In zo’n document kunt u eventueel ook specifieke ‘spelregels’ omtrent de schenking vastleggen, denk bijvoorbeeld aan ontbindende voorwaarden.

U mag overigens ieder jaar een bedrag belastingvrij schenken. Wilt u een bedrag weggeven dat hoger is dan de vrijstelling? Dan betaalt u hier schenkbelasting over. Hoeveel schenkbelasting u betaalt is afhankelijk van twee factoren: uw relatie met de ontvanger en de waarde van de schenking. Een schenking aan uw partner of kinderen wordt bijvoorbeeld minder zwaar belast dan aan broers, zussen of vrienden.

Waarom schenken?

Naast het feit dat u als schenker de ontvanger waarschijnlijk enorm blij maakt of helpt met de schenking, heeft vermogensoverheveling ook fiscale voordelen. Als u plant hoe u uw vermogen besteedt of verdeelt, kunt u tijdens uw leven optimaal gebruik maken van de vrijstellingen voor de schenkbelasting en/of het lage tarief voor de schenkbelasting. Het belangrijkste voordeel van vermogensoverheveling tijdens leven is besparing op erfbelasting. Het bedrag wat u bij leven schenkt telt, als dit geregeld is, namelijk niet meer mee in uw erfenis. Overigens is het wel van belang goed te letten op de formulering van schenkingen in het testament van de schenker.

Een schenking leidt mogelijk ook tot een besparing op de inkomstenbelasting. Het geschonken vermogen behoort namelijk niet meer tot de rendementsgrondslag van box 3 van de schenker, terwijl de kinderen misschien nog ruimte over hebben binnen de vrijstelling in box 3.

Persoonlijk advies van Fiscaal Adviesbureau De Boer

U ziet: het heeft verschillende financiële voordelen om na te denken over vermogensoverheveling. Er zijn echter heel veel mogelijkheden en regels. Laat uzelf altijd goed informeren en adviseren, zo weet u zeker welke vorm van schenken bij uw persoonlijke situatie past. Neem voor meer informatie – bijvoorbeeld over de voorwaarden van een schenking – of een toegespitst fiscaal advies contact op met Fiscaal Adviesbureau De Boer.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *