erfenis

Erfenis of schenking: heeft u daar wel eens over nagedacht?

 U zou waarschijnlijk graag zien dat uw ouders en andere naasten het eeuwige leven hebben. De mogelijke erfenis is in veel situaties een moeilijk onderwerp, omdat u dan ook moet nadenken over het overlijden van uw dierbaren. Dat is een gemiste kans. Door op tijd het gesprek aan te gaan over de verdeling van vermogen, kan een heleboel ergernis voorkomen worden. En bovendien onnodige kosten, in de vorm van erfbelasting. Bij Fiscaal Adviesbureau De Boer adviseren wij u graag over vermogensplanning, en begeleiden we graag het traject met u en uw ouders of kinderen.

Als u als ouder niet al uw vermogen nodig heeft om zelf van te leven, is het slim als u – op eigen initiatief, of samen met de kinderen – al bij leven een plan maakt over de verdeling van uw financiële middelen. Vooral als u een aanzienlijk vermogen heeft, kan de te betalen erfbelasting flink tegenvallen voor de nabestaanden. Ondanks dat de tarieven van erfbelasting en schenkbelasting gelijk zijn, kan het fiscaal voordelig zijn om een schenkingsplan op te stellen.

 Voordelen

Met een schenkingsplan laat u (een deel van) uw vermogen geleidelijk alvast overgaan naar uw kinderen. Hierdoor wordt het te erven bedrag kleiner, waardoor u minder erfbelasting betaalt. Met een slim plan kunt u bovendien optimaal gebruikmaken van de vrijstellingen binnen de schenkbelasting:

  • Jaarlijks mag u 5.363 euro belastingvrij schenken
  • U mag eenmalig 25.731 euro schenken aan uw kinderen tussen 18 en 40 jaar, dit bedrag is tevens vrijgesteld van schenkbelasting.
Schenkingsplan op maat

Veel mensen kiezen ervoor jaarlijks het vrijgestelde bedrag te schenken. Bij het schenken van grotere bedragen moet er namelijk schenkbelasting worden betaald. Echter: is uw vermogen groot? Dan is de belastingvrije voet misschien te laag om optimaal te profiteren van fiscale voordelen.

Bij schenkingen tot 124.727 euro betaalt u tien procent rente. Bij nog grotere schenkingen, verdubbelt het rentepercentage. Schenkt u bij leven grotere bedragen voor het lage tarief, dan kunt u voorkomen dat uw kinderen bij overlijden twintig procent erfbelasting moeten betalen.

Papieren schenking

Een andere optie is een zogenoemde ‘papieren schenking’. U legt dan – bij de notaris! – vast dat u over een bepaalde tijd een bedrag schenkt. Dat is een uitkomst als u het geld bij leven nog niet kunt missen, maar u toch uw vermogensoverdracht vast wilt plannen. Ook een bedrag dat op papier geschonken wordt, telt niet mee in de erfenis – en dus ook niet voor de erfbelasting.

De Belastingdienst ziet een papieren schenking als een schuld voor de schenker; over het geschonken bedrag moet de schenker elk jaar zes procent rente betalen aan de ontvanger. Ook voor de ontvanger heeft een papieren schenking fiscale gevolgen: het geschonken bedrag wordt namelijk direct gezien als vermogen. Uw kinderen dienen daar rekening mee te houden bij de aangifte van de inkomstenbelasting.

Professionele begeleiding


Door in kaart te brengen wat u – nu en in de toekomst – kunt missen, stelt u een optimaal schenkingsplan op. Misschien is dit voor u puur een fiscale kwestie, mogelijk betekent het iets anders voor u. Voor uw kinderen kan een schenkingsplan heel betekenisvol zijn, mogelijk zijn zij erg geholpen zijn met het geld.

Wat uw situatie ook is: bij ons bent u aan het juiste adres voor uitstekende begeleiding. Wij weten precies wat op fiscaal vlak de meest actuele regels, voorwaarden, mogelijkheden en vrijstellingen zijn, en welke vragen wij u moeten stellen om voor u tot de juiste oplossing te komen. Neem gerust contact met ons op als u benieuwd bent naar onze werkwijze.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *