Kassa

Gemeentelijke heffingen stijgen flink in 2019

De kassa’s van gemeentes rinkelen in 2019. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ontvangen gemeentes dit jaar ruim 10 miljard euro uit heffingen. Dat is 4,3 procent meer dan in 2018.

Jaarlijks onderzoekt het CBS de gemeentelijke begrotingen. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat driekwart van de 10,2 miljard inkomsten uit drie grote posten komt, namelijk uit de reinigingsheffingen (de afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten), de onroerendezaakbelasting (ozb) en de rioolheffing. Deze heffingen zijn bij elkaar goed voor 7,6 miljard euro.

Reinigingsheffingen zorgen voor de opvallendste stijging

De reinigingsheffingen, waar de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten onder vallen, maakt met een stijging van vijf procent de grootste en meest opvallende stijging door. De afgelopen tien jaar bleef de opbrengst uit de reinigingsheffingen namelijk nagenoeg gelijk. De flinke toename is toe te wijzen aan de stijgende verwerkingskosten van afval.

De overige heffingen op een rijtje

  • De onroerendezaakbelasting brengt in 2019 naar verwachting vier procent meer op dan vorig jaar en is daarmee goed voor 4,1 miljard euro. Dat is bovendien de sterkste stijging in zes jaar; gemiddeld nam de ozb jaarlijks toe met drie procent.
  • De opbrengst van de rioolheffing stijgt dit jaar gematigd met 2,4 procent tot 1,6 miljard euro. Dit is in lijn met de gemiddelde stijging van 1,9 procent op jaarbasis over de afgelopen vijf jaar.
  • Gemeentes verwachten dat parkeerheffingen in 2019 maar liefst 928 miljoen euro in het laatje brengen; dat is ruim 100 miljoen euro meer dan vorig jaar. De toename van 12,2 procent komt grotendeels voor rekening van de grootste steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Hier neemt de opbrengst dit jaar met gemiddeld 22,5 procent toe.
  • Van de kleinere gemeentelijke heffingen stijgt de toeristenbelasting in 2019 met 23,3 procent het meest, tot 55 miljoen totale opbrengst. Alleen Amsterdam verwacht al 32 miljoen (40 procent) méér inkomsten uit toeristenbelasting te halen dan vorig jaar.

Niet overal winst

Op 9 maart 2014 ging de wijziging van de Paspoortwet van kracht. Sinds dat moment zijn alle nieuwe paspoorten en identiteitskaarten tien jaar geldig, in plaats van vijf. Vanaf dit jaar gaan gemeentes dit terugzien in het aantal aanvragen van reis- en identiteitsdocumenten. Met als gevolg: in 2019 verwachten gemeenten een kwart minder inkomsten uit de zogenaamde ‘secretarieleges’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *