kapitaalverzekering

Versoepeling tijdklem kapitaalverzekering eigen woning

In bepaalde gevallen kan men op grond van overgangsrecht een vrijstelling voor de inkomstenbelasting toepassen op een uitkering van een kapitaalverzekering eigen woning. Deze vrijstelling geldt onder voorwaarden ook voor uitkeringen van een spaarrekening eigen woning, een beleggingsrekening eigen woning of een beleggingsrecht eigen woning.

Een belangrijke voorwaarde is dat gedurende minstens vijftien jaar (twintig jaar voor een hogere vrijstelling) jaarlijks premie is ingelegd of bedragen zijn overgemaakt. Deze voorwaarde staat ook bekend als de tijdklem. In sommige situaties kunnen mensen daar niet aan voldoen. In de overige fiscale maatregelen 2017 wordt een beleidsbesluit gecodificeerd, zodat men in bepaalde gevallen mag overgaan tot een vervroegde afkoop.

Deze uitzonderingssituaties zijn: beëindiging partnerschap, schuldhulpverlening en verkoop van de woning als op dat moment nog steeds of opnieuw een eigen woning ter beschikking staat. Wie de lasten van zijn woning (binnen afzienbare tijd) niet meer kan of zal kunnen voldoen, mag ook eerder afkopen.

 

Bij goedkoper gaan wonen, blijft bovendien de oude vrijstelling gelden.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *